TuInspiratie! Euonymus alatus is onze herfstfavoriet.

In oktober willen we onze herfstfavoriet graag in de kijker zetten.

De Euonymus alatus is misschien beter gekend als Kardinaalsmuts of Kardinaalshoed. Deze opvallende heester laat zich vooral zien tijdens de herfst. De frisse groene bladeren worden dan stilaan omgetoverd tot er een felrode struik onstaat. Deze prachtige transformatie laat zich niet ongezien. De bladeren krijgen eerst een donkerrode rand, waardoor verschillende tinten groen en rood verschijnen totdat het blad uiteindelijk helemaal verkleurd is. Kleine vruchten springen open zodat de felle oranje bessen zichtbaar worden en de plant sieren.

Groei

De struik groeit breed uit tot een hoogte van ongeveer 2 meter. De plant heeft een horizontale groei. De plant heeft dus voldoende plaats nodig om breed te kunnen uitgroeien.
De takken van de plant hebben een bijzonder uiterlijk. De kurkachtige, hoekige takken vormen een mooi silhouet wanneer de plant in de winter zijn bladeren en vruchten bij de eerste vorst verliest.
In de zomer geven de groene bladeren de plant een fris en vol uiterlijk. 

Standplaats

De plant gedijdt het beste op een zonnige plaats, maar kan evengoed (half)schaduw verdragen. Hij staat best op een plaats waar hij goed kan uitgroeien zodat hij goed tot zijn recht komt. De plant wordt 2 à 3 meter breed. Hij kan met meerdere soortgenoten worden aangeplant zodat deze een grotere oppervlakte innemen of dienst doen als blikvanger wanneer hij solitair wordt aangeplant. De Kardinaalshoed is zeer winterhard en doet het goed in vrijwel alle grondsoorten. Het plantseizoen start vanaf begin november en eindigt in maart.
 

Onderhoud

In het voorjaar kan de plant gesnoeid worden. Takken die te lang worden kunnen eventueel worden ingeknipt. Wij adviseren echter om deze plant te laten uitgroeien. Indien hij een goede standplaats heeft, verkrijgt u hiermee het mooiste resultaat.