TuInspiratie! Bijen in de tuin.

Wij verwelkomen sinds kort een bijenkolonie op ons bedrijf.
Met een hart en passie voor de natuur én een werknemer die imker is, was het idee om bijenkast te zetten, snel gegroeid!

We weten al langer dat de bijenpopulaties er jaar na jaar op achteruitgaan. Dit heeft grote gevolgen voor ons ecosysteem. Daarom helpen we de beestjes daar waar we kunnen.

Hoe kan je zelf bijdragen?

Natuurlijk heeft niet iedereen de mogelijkheid om een bijenkast te installeren of een imker in huis. Maar gelukkig zijn er ook nog andere manieren.

Bloemen voorzien de bijen van voedsel. Om voldoende aanbod te hebben, is er een grote verscheidenheid nodig aan planten (bol- en knolgewassen, vaste planten, struiken en bomen), waarbij bloeiperiodes zich afwisselen. Het is ook prachtig om te zien hoe telkens weer verschillende bloemen tevoorschijn komen en zorgen voor een andere sfeer in de tuin.

Naast honingbijen, die in kolonies leven, zijn er ook wilde of solitaire bijen. Die leven alleen, en komen ook voor in onze tuinen. Zij hebben een verblijfplaats nodig om te kunnen overleven.

Houtstapels of een takkenwal kunnen dienst doen, maar er bestaan ook kant-en-klare bijen- of insectenhotels.

Probeer het gebruik van insecticiden te vermijden. Het gebruik hiervan is de grootste oorzaak van de bijensterfte! Misschien zijn er andere alternatieven?

Om je tuin bijvriendelijk te maken, raden we aan om de natuur op bepaalde plaatsen zijn gang te laten gaan. Met als gevolg meestal een prachtig resultaat! Het enige dat je hiervoor nodig hebt, is geduld en vertrouwen in de kracht van fauna en flora.